Son nueve, son Pellikana. Un grupo tan variopinto que ellos mismos se definen como una mezcla. Pellikana comienza a tocar en conciertos, festivales y encuentros por toda la Comunidad Valenciana, pero este joven grupo de Castalla destaca sobre todo por su calidad musical. Desde la guitarra, el bajo o la batería; hasta el violín, la trompeta o el tombón. Pellikana hace de su diversidad en su fuerza y convierte instrumentos como la tradicional dulzaina en música que ante todo invita a moverse y disfrutar. Son Flora, David, Isaac, Fernando, Carlos, Mireia, Nando, Salva y Borja; son Pellikana.
Contadnos un poco, ¿qué es Pellikana?
David: Pellikana és un grup de mestissatge. El que més ens agrada fer és festa, festa a l’escenari i passar-lo bé fent música. També intentem defensar allò que creiem, la cultura d’ací, de les nostres terres i això també dur-ho a l’escenari i a les nostres cançons.
¿Y de dónde viene el nombre?
David: És un menjar típic d’ací. És paregut a la ensalada murciana, una ensalada que porta bacallar, tomata… un barrejat. I como nosaltres som un barrejat de molts estils, molta gent i moltes maneres de pensar, per això Pellikana.
¿Por qué hacer música en valenciano?
David: Més que res per que ja és prou difícil fer una lletra en valencià, que es l’ idioma en que pense. Fer-lo en altres llengües ja ni m’ho plantege. En castellà hem fet alguna i en anlgés és impossible. Més que res tu escrius en el que panses, si penses en valencià el més normal és escriure en valencià. A més el fet que siga una llengua minoritzada encara et dóna més raons.
¿Os habéis encontrado alguna dificultad por hacer música en valenciano?
David: Si i no. Hi ha un circuit de musica en valencià, el fet de cantar en valencià en eixe circuit ajuda, però també és cert que es tanca altres portes. En Villena que està a quinze minuts d’ací no hem tocat mai.
Algunas de vuestras canciones tratan temas de la actualidad como Ha esclatat la primavera sobre la primavera valenciana , ¿por que hacer música con temas sociales?
David: Tu escrius sobre el que penses, sobre el que vius i veus. I en eixe moment jo estava veient-lo perquè no vaig poder estar allí a València. A la lletra se expressa això, el sentiment de la lluita que està havent i també la sensació de voreu des de fora, amb la impotència de no poder estar.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=x2Sm5rVf6JE?rel=0]
Tenéis canciones como “Canço de La Rosa de Paper” una adaptación del poema de Vicent Andrés Estellés, ¿de dónde surge esta fusión de música y poesia?
David: Quan el poema es bonic està bé musicalitzarlo, donar la teua visió de eixes lletres. Sempre m’havia agradat fer algo aixina. Per al disc havíem pensat en fer algun poema, vam fer la musica per a éste i ens va agradar.
Desperta! vuestro último disco está financiado por Verkami, una plataforma de Crowfounding, ¿cómo os ha funcionado este sistema de financiación?
David: És un vot de confiança que tens en el públic. El Verkami et condiciona des de el primer moment en que demanes una quantitat, la que penses que et fará falta, i encara que comptes amb diners tens que fer un càlcul per a no demanar tan poc que no t’arribe, ni massa i que ningú col·labore. Però aixo d’entrada ja et condiciona.
Tu estàs pensat en el disc, però també en com va a rebre’l el públic. El Verkami és una prova de que molta gent t’ha comprat el disc, a voltes penses que si no arribes a fer el Verkami igual es que val la pena que no tragues el disc, perquè no vas a aconseguir prou gent per a vendre’l.
Nosaltres finalment vam traure més diners dels que demanàvem, la resposta va ser bona. Millor del que esperaven sent un grup que canta en valencià, i que no toquem música de la que posen a la radio tots els dies. Tens unes expectatives realistes, molt més baixes, saps que no vas a arribar tan fàcilment i el fet de que tanta gent col·laborara amb el disc va ser molt gratificant.
Lleváis un año con la gira de Desperta! ¿Cómo os está funcionando?
Juan Carlos: En la gira del año pasado tuvimos la suerte de tocar en festivales bastante grandes como el Somriu y el Festlloch. Compartimos escenario con grupos como La Raiz, Obrint Pas, Aspencat, Ortxata Sound System y otros grupos de renombre dentro del circuito de música en valenciano. Además de otros conciertos en pueblos, incluso con gente que no nos conocía y que aún así lo daban todo y disfrutaban del concierto.
¿Cuáles son vuestros próximos proyectos?
David : Seguir con la gira.
Mireia: Estan eixint concerts. El pròxim més gran es el concert de falles, el 17 de març a Burjassot. És un concert que organitza Escola Valenciana i que sol ser bastant multitudinari. Ara també estem mirant, per a aquest any que no fem disc, fer alguna novetat, traure un virdeoclip de alguna cançó del Desperta! per a seguir promocionant-lo; i ja cap a final d’any traure alguna cançó nova d’anticipació del nou disc.
Entonces, ¿habrá nuevo disco?
Mireia: L’objetiu és seguir amb Desperta!, perquè també estem tots acabant la carrera i no sabem que pasarà d’açi a un o dos anys.
David: Aquest any que estàvem un poc dubtosos i em tingut la sort de tancar bastants bolos. Això també ens ha donat ajuda per a dir: respirem i anem a traure-li un poc de suc a la gira esta que estem fent. També tenim pensat treure un videoclip per a maig, del disc de Desperta!
Mireia : Per a celebrar el any, des que va eixir el disc.
Texto y fotografías:
@teresacompany